• Workshop
  • Workshop
  • Workshop
  • Workshop
WorkshopWorkshopWorkshopWorkshop

Manufakturist u selekciji Hungry designers

02.03.2013

Sudjelovanjem na izložbi Croatian Holiday 2012. godine u svojim radovima (čaša V/V, Pinch of salt) dotaknuli smo se teme "hrane" kao suvenira. Grupa proizvoda "Putešestvije" obuhvaća suvenire od kojih svaki na inovativan i svojstven način prezentiraju Hrvatsku. "Putešestvije" su primjer tehnološki i dizajnom suvremeno oblikovanih proizvoda inspiriranih izvornim hrvatskim običajima, prirodnim ljepotama i društvenim vrijednostima. Prenose Hrvatskoj svojstven narativ, a sve kroz svakodnevne uporabne predmete, što predstavlja inovativno razmišljanje u kontekstu oblikovanja suvenira.

Ovogodišnji natječaj Hungry designers fokus je prebacio na temu hrane u kontekstu turizma tj. kako na inovativan i suvremen način turistički promovirati Hrvatsku kroz njezine gastronomske specifičnosti? U promišljanju ove teme predložili smo teme pod nazivima „Zalogaj“, „Gušti su gušti“, „Piknik“ i „Kompanjon“, koje se dotiču regionalnih karakteristika istog prehrambenog proizvoda u domeni svakodnevne hrane.

Konkretno, smatramo kako postoji mogućnost za poboljšanje postojećih formi kruha ali i oblikovanje novih, obzirom na različite vrste prisutne u regijama RH. Ako tome pridružimo i namirnice koje se tradicionalno konzumiraju uz kruh, vještim združivanjem prvenstveno kroz prikladnu formu (laku za konzumaciju), turistima bi se mogli ponudti karakteristični hrvatski zalogaji posluženi i sa odgovarajućim pićem.

U kategoriji konceptualnog promišljanja izdvojili bi projekt redizajna (dalmatinskih) ljetnih kuhinja kroz prenamjenu iz privatne u javnu te smještanje iste na površinu lokale gradske tržnice. Kupovinom, obradom i pripremom namirnica turist direktno dolazi u kontakt sa konzumacijom lokalne gastronomije.

Avanturistički i cikloturizam su prema strategiji razvoja turizma Vlade RH jedna od najbrže rastućih grana. U prošlogodišnjem natječajnom projektu "Putešestvije" priložili smo ideju multifunkcionalne torbe koju bi dodatno razradili u smjeru seta za privremeni život u prirodi uključivši domenu prikupljanja, pripremanja i konzumiranja hrane.